Min egen historia

Hantverk är en del av min egen historia.

nidingbane-dickJag som driver Nidingbane heter Dick Oskarsson. Jag studerade indiansk religion och språk under ett antal år i ”min ungdom” och det föll sig naturligt att även tillverka hantverk som hörde till detta folkslag. Stenklubbor, råhudssköldar, spjut, benharnest,smycken, kläder m.m. var det första hantverk jag kom i kontakt med. Detta var några år innan ”Indianboomen” dök upp i form av indianska drömfångare och souvenirer man kan köpa i en del butiker idag.
Min syster föder upp hästar så jag tillbringade mycket tid där ute på landet för att göra detta så autentiskt som möjligt.

Nästa steg blev att sätta mig in i vår egen historia; Vikingatiden. Jag tillverka mitt eget vikingatält och sydde alla kläder som hörde till denna tidsålder… Och hamnade såklart i Visby och började sälja läderhantverk. Här träffade jag på WAKUL (Wadköpings kulturhistoriska förening) som startade Wadköpings medeltids marknad.

Tiden gick och vikingatiden nådde sitt slut för mig och 1700-talet trädde in, dessa kläder var mer avancerade att sy men intressant att se hur ”modet” kan ta sådana svängar i historien.

Nu kom den svenska folkmusiken och fångade mitt intresse, så jag började bygga nyckleharpor och stråkharpor samt resa runt i sverige på spelmansstämmor och lära mig av de gamla spelmännen som ännu fanns kvar i livet. Jag spelade och läste alla böcker jag kom över, om folkmusikens historia samt tog mig igenom alla låtar som jag hittade eller hörde.

När historia, hantverk och musik blivit en del av mitt liv så stötte jag på Kampsporten, och jag tränade ganska mycket under ett par år, faktiskt 7 dagar i veckan i 3 olika städer och dessutom privat. Kung Fu, Kickboxning, Ecsrima Kali, Savate, Pentjak Silat, Sambo, olika vapentekniker, Grappling och gick senare över till Shootfighting.

Under en resa till Egypten blev jag mer eller mindre tvingad ut på en dyktur, och eftersom jag delvis vuxit upp på sjön (min far var båtbyggare) så var jag inte så sugen på att hamna under ytan, men det blev så i alla fall. Detta ledde till att jag till slut hamnade i Skottland som dykare under en Expedition och jag blev den ende som fått sänka ned en fälla i Loch Ness för att fånga ”Nessie”.

Jag blev utbildad ”Cryptozoolog” som handlar om okända djuararter under vattenytan och har filmat åt Discovery samt medverkat i faktiskt nästan alla nyhetsprogram i olika länder som t.ex BBC, NBC, Foxs News, TV3, TV4,Franska, ryska, brasilianska och mängd andra kanaler.

Jag gick under namnet ”monsterjägaren” efter mediabevakningen som följde oss och väl hemma i Sverige så hamnade jag i en dokusåpa och färden bar till Västindien.
För att göra detta kortare, så jobbade jag som hajdykarguide på denna svart vulkanö som heter Bequai, fick flest svarta kameler och bestraffningar, men vann hela tävlingen.

Efter att jag kom hem till sverige så startade jag Brutala Blommor och växterna ”tog” mig till Borneos regnskogar där jag tillsammans med nyfunna vänner hamnade på okända platser och studerade ovanliga köttätande växter. Jag har introducerat många olika arter av växter i Norden som odlats av personer med tillstånd i olika länder och dessa hamnade sedan hos privatpersoner, företag och botaniska trädgårdar i Sverige samt Finland och Danmark.

Många av dem har också visats på TV i trädgårdsprogram, barnprogram samt TV-serier, och jag föreläser om växter samt är rådgivare att Sveriges Television så fort det gäller detta ämne.

2007 bad Ermanarik mig att följa honom till Visingsö och vara med på deras marknad, och jag kände att det var nog dags att ta upp detta gamla intresse på nytt. Efetr en hel del resande och marknader så träffade jag Humlekrus och vi har 2009 öppnat en butik ihop i centrala Örebro. Det var en kort genomgång av en del saker som jag hållit på med i min egen Historia som jag fortfarande skriver…

Mvh Nidingbane

Dela detta!

Dela detta med någon!