Magiker-Trollkarlar

Trollkarlar eller magiker har länge funnits med i både fiktion och historia. Förr i tiden trodde man att de hade magiska krafter på riktigt där de ofta i olika kapaciteter gav råd till kungar och kejsare. De kunde även förekomma som underhållare i de gamla hoven, ungefär som det är i dagens samhälle där vi köper biljetter till olika shower eller bokar en magiker till ett företagsevent exempelvis.

Några av världens kändaste trollkarlar genom tiderna är bland annat Houdini från tidigt 1900-tal som många känner till, medans de senaste årtiondena så har magiscenen främst dominerats av David Copperfield, Siegfried & Roy, David Blaine, Penn & Teller med mera. Dessa fantastiska showmän och underhållare har utfört det ena omöjliga miraklet efter det andra. Någon som har satt standarden är David Copperfield. Som har trollat bort frihetsgudinnan, gått igenom kinesiska muren, trollat bort Orientexpressen med mera. Något som gjort han till världens framgångsrikaste trollkarl.

Nuförtiden är en populär syssla att boka en
magiker till firmans företagsevent, något som oftast uppskattas. Magi som konstform är både mångsidig och passar de flesta åldrar, egenskaper som i sann mening gör den tidslös. Speciellt eftersom den oftast får sin publik att bli interaktiva, agera med och även får de att tänka till i andra banor. Något inte alla konstformer lyckas med.

Magi kan delas upp i olika genrer, mingelmagi/close-up magi, scenmagi, tankeläsning samt illusioner. Illusioner är oftast de stora numren där man trollar bort människor, sågar itu de och så vidare. Mingelmagi är konsten att manipulera och trolla med objekt i mindre skala, så som kort och mynt med mera. Tankeläsning är populärt på senare tid där tankeläsare/magiker som Derren Brown har ingjutit ny liv i genren med deras Tv-specialer.

Magi har även upplevt en renässans i tv genom otaliga versioner av olika Talangprogram där många trollkarlar
har skapat sig en ny plattform för att nå ut till den stora massan och tränga igenom bruset.

Detta är exempelvis en av många illusionister som synts i tv de senaste åren. https://youtu.be/d1OhIco3Mrk

Magi med fåglar som denna magiker arbetar med har framförts på olika sätt i tusentals år, men den moderna fågelakten gjordes populär av Channing Pollock på 40-50 talet. Den ikoniska magikern i frack som trollar fram duvor på det mest graciösa och magiska vis är något vi alla känner igen och associerar med en äkta trollkarl.

På 2000-talet och framåt blev street magic det nya innenamnet och det tack vare magikern David Blaine som gick fram och trollade för människor på gatan där han gjorde det ena omöjliga efter det andra, där han nästan chockade sin publik. Hans magi gränsar nästan till det bisarra där han kombinerar magi med farliga stunts där han riskerar både liv & lem.

Det är det som gör trolleri och magi så intressant, det är en konstform som under tusentals år utvecklats och följt med i tiden där den anpassat sig och följt sin publiks tycke och smak. Precis som pop, rock eller andra scenkonstformer.

Dela detta!

Dela detta med någon!