Om vapen- och rustningssamlande

Att samla på autentiska antikviteter och reproduktioner av antika vapen, rustningar och utrustning är en gammal tradition som har glatt många generationer genom åren. Många samlare börjar med enkla ”kopior” av låg kvalitet, och oftast med total avsaknad av historisk grund, som säljs t.ex. via Hobbex. Så småningom inser man dock värdet av riktig kvalitet allt eftersom intresset för verklig historisk vapenkonst växer.

Eftersom allt antikt som är äldre än 1800-tal blir relativt kostsamt, så har marknaden för välgjorda reprodutioner exploderat under de senaste decennierna och idag håller de ofta mycket hög kvalitet. Tjeckiska, tillsammans med bl.a. brittiska, amerikanska och polska smeder gör ett fantastiskt hantverk till rimliga priser.

Tyska gotiska, spetsiga och italienska, rundare rustningar bländar med sina vackra former. Bland vapnen ser vi arming swords, back swords, basket-hilted broadswords, sablar, rapirer, huggare, cutlasses, messer, enhandssvärd, hand-and-a-half-svärd, bastardsvärd, tvåhandssvärd, yxor, dolkar, morgonstjärnor, stridsgissel, hillebard, stridshammare, lans, spjut. Listan på samlarobjekt är låååång. Och då har vi inte ens börjat titta på de asiatiska rustningarna och vapnen…

Samlarforum – Forum för diskussion om samlande av historiska ting
Sword Forum International – Forum om svärd från hela världen
CHARREKOPPAEUM – Virtuellt Rustnings- and och vapenmuseum
Metropol – Svensk auktionssite för antikviteter
Lauritz.com – Svensk auktionssite för antikviteter

Dela detta!

Dela detta med någon!